10 accions per aconseguir una casa energèticament eficient

Que la façana aïlli de forma eficient carrer de la llar, que les finestres no permetin les pèrdues de fred o calor o utilitzar reguladors que ajudin a gastar menys aigua. Un habitatge amb una bona eficiència energètica permet estalviar un 40% en energia i de vegades moltes de les millores estan a les nostres mans. Aquesta és una selecció d’alguns dels consells que ens proposa l’Institut per Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) per aconseguir llars amb la màxima qualificació energètica.

– Aïllament. És convenient instal·lar finestres de doble vidre o doble finestra i fusteries amb trencament de pont tèrmic. També els caixetins de les persianes han d’estar convenientment aïllats. Tancar persianes i cortines a la nit evita importants pèrdues de calor.

– Detectar els corrents d’aire. Es poden localitzar situant una espelma a la zona problemàtica o sospitosa, si la flama oscil·la, s’haurà detectat una filtració d’aire. Algunes d’elles es poden tapar amb mitjans senzills i barats com silicona, massilla o rivet.

– Protecció en finestres i portes. La fusteria de les finestres d’aïllar tant el fred com la calor. Es poden usar làmines adhesives de plàstic especials que ajuden a disminuir les pèrdues de calor (si es col·loquen a l’interior) o els guanys (si es col·loquen a l’exterior).

– Estalviar en aigua calenta i energia. Els sistemes amb acumulació d’aigua calenta són més eficients que els de producció instantània i sense acumulació. És important que els acumuladors i canonades de distribució d’aigua calenta estiguin ben aïllats.

– Aixetes i polsadors. En banys i cuines és preferible canviar les aixetes independents d’aigua freda i calenta per un monocomandament. Al WC, els sistemes de doble polsador o descàrrega parcial en les cisternes estalvien una gran quantitat d’aigua.

– Manteniment de la calefacció. L’aire a l’interior dels radiadors dificulta la transmissió de calor des de l’aigua calenta a l’exterior, per això és convenient purgar aquest aire com a mínim un cop l’any, a l’inici de la temporada de calefacció. Tampoc cal cobrir els radiadors perquè dificulta la difusió de l’aire calent. No cal esperar que es faci malbé l’equip. Fent un mantenint adequat de la caldera individual es pot estalviar un 15% d’energia.

– Il·luminació. Sempre que sigui possible cal aprofitar la il·luminació natural. Els colors clars en parets i sostres absorbeixen millor la il·luminació natural.

– Llum artificial. Substituir les bombetes incandescents per làmpades de baix consum, estalvien fins a un 80% d’energia i duren 8 vegades més. Els llums electròniques duren més que les de baix consum convencionals i aguanten un major nombre d’encesos i apagats. I a les zones on sigui necessària llum durant moltes hores, com les cuines, és recomanable fer servir tubs fluorescents. També estalvien energia els reguladors d’intensitat lluminosa de tipus electrònic (no de reòstat).

– Temperatura. Els tendals, persianes i cortines són sistemes eficaços per reduir l’escalfament d’un habitatge. A l’estiu cal ventilar quan l’aire del carrer és més fresc (a primera hora del matí o durant la nit).

– Aire condicionat. Cal deixar-se aconsellar pels professionals i fixar una temperatura de refrigeració en 24 graus centígrads. Quan s’encén l’aire no cal ajustar-lo a una temperatura més baixa del normal perquè no refredarà la casa més ràpid i el refredament podria resultar excessiu (i la despesa innecessària).