6 trucs per estalviar en l’aire condicionat

La discussió de cada estiu. Vacances al juliol, agost o setembre. Cada mes té els seus avantatges i desavantatges en funció de les preferències de cada estiuejant; encara que no sempre hi ha elecció per la necessitat de coincidir les dates amb família, parella o amics. Però tots els mesos estivals tenen alguna cosa en comú: la calor. La setmana passada vam entrar a la canícula, el període més calorós de l’any a Espanya. Som molts els que, fugint de la intensa calor, busquem una forma de refrescar-nos: a la fresca d’un para-sol a la platja, amb un bon bany en una piscina tradicional o en una piscina de fusta, una bona ombra a prop d’un rierol, un ric gelat … qualsevol cosa ens serveix. I com no, l’aire condicionat. Els aparells d’aire condicionat s’han tornat una cosa habitual a les nostres llars i llocs de treball. Per això cal aprendre una sèrie de mesures que ens permetin usar-los de manera sostenible i no perdre de vista l’eficiència energètica. Vols aprendre uns truquets per estalviar en el consum d’aire condicionat? Aquí van una sèrie de truquets que et poden ajudar, no només a reduir les factures, sinó també a estalviar emissions de CO2 a l’atmosfera. Genial, oi?    

  • Truc nº 1. Fixa’t en l’etiquetatge en comprar el teu aparell d’aire condicionat. Existeixen els coneguts com a ‘electrodomèstics vampir’, que encara que en inici surtin més barats, a llarg termini són molt més cars. Un aparell d’aire condicionat eficient pot arribar a estalviar fins a un 60% més que un de convencional, així que no t’oblidis de mirar la classificació energètica de l’aparell.     
  • Truc nº 2. Vigila i regula la temperatura. Hem d’estar còmodes en la nostra llar, però és important saber que la temperatura més adequada és de 22ºC. Cal considerar que cada grau que baixem (per exemple, a 21º) pot arribar a augmentar la despesa en la factura fins a un 8%.
  • Truc nº3. Mantingues sempre el teu aparell d’aire condicionat en bones condicions. Mantenir els filtres d’aire nets i clars és fonamental per a un correcte funcionament del nostre aparell d’aire.     
  • Truc nº4. Ajuda’t d’altres elements: quan la calor no sigui tan sufocant, aprofita els avantatges dels ventiladors de sostre o portàtils ens pot ajudar a estalviar energia i diners.     
  • Truc nº5. Agafa hàbits per minimitzar la calor a la teva llar: ventilar a la nit o al matí a primera hora refrescarà l’ambient (n’hi ha prou amb 10 minuts). La resta del dia, millor mantenir la casa en penombra, evitant així augmentar la temperatura de la teva llar. Quan vagis a sortir de casa, apaga l’aire una mica abans, ja que el fred romandrà en l’ambient.     Truc nº6. Deixa’t sempre aconsellar per especialistes: no és el mateix refrigerar un espai petit que una habitació on toca el sol durant més temps … Per a cada cas podràs triar un aparell o un altre, i així aconseguir major eficiència energètica. Sabies que … A la costa el mes més calorós és agost perquè els corrents marins fan que el sol no sigui tan determinant. A l’interior, sense l’influx marí, el mes més calorós és juliol. Encara que setembre és més fred que aquests dos mesos, és, al seu torn, més calorós que juny, ja que triga a perdre la calor dels mesos d’estiu.