Hi ha un reportatge realitzar per la revista Detalls de Casa que ens fa especial il·lusió compartir al nostre blog. Des EcoHouses col·laborem en la seva redacció i tot i que va ser realitzat al febrer de 2012, segueix estant vigent. Sense més, us deixem amb ell.

Cases que respiren

El mercat de l’habitatge està canviant. A l’immoble tradicional, caracteritzat per uns preus cada vegada més alts li ha sortit un fort competidor: les cases prefabricades de fusta, que ofereixen la possibilitat de viure al camp o a la ciutat a un preu assequible -es calcula que són un 30% més barates que les de construcció tradicional– i amb un termini d’execució molt més curt -de 3 a 9 mesos generalment- des que es redacta el projecte fins que es lliuren les claus. A més, com la fusta és un gran aïllant tèrmic, viure en una casa de fusta comporta també un estalvi energètic substancial.

Les cases prefabricades de fusta acumulen una important tradició en països com Suècia, Canadà o els Estats Units. Es tracta d’habitatges fabricades a partir de peces tallades a mida de fusta, un excel·lent aïllant tant del fred com de la calor. La fusta aporta fins i tot beneficis per a la salut perquè, com absorbeix la humitat, evita malalties de reumatisme, artrosi i problemes respiratoris. En aquest sentit, alguns experts apunten que el camp bioelèctric natural de la fusta proporciona un estat d’equilibri en el cos humà molt beneficiós per a persones que pateixen nerviosisme, problemes circulatoris, mals de cap i / o insomni. En definitiva, la construcció en fusta és saludable i una opció sostenible per al futur.

Un altre argument a favor d’aquesta tipologia d’habitatges és que són ecològics i més eficients energèticament que els habitatges tradicionals, ja que estan realitzats amb fusta, un material natural i renovable que amb prou feines requereix productes contaminants per a la seva construcció com taulers conglomerats o contraxapats en cua, impermeabilitzants derivats del petroli ni tractaments impermeabilitzants com pintures o dissolvents. A l’Estat espanyol, el model de cases prefabricades encara no està molt estès ja que encara hi ha una certa desconfiança relatives a la seva seguretat i estabilitat totalment infundades, però comença a ser una alternativa molt interessant a les construccions tradicionals gràcies al seu preu competitiu i al seu temps d’execució. El que va començar sent principalment una segona residència, s’ha convertit amb el temps en cases espaioses i d’altes prestacions, ideals per viure tot l’any. Això ha estat gràcies sobretot a les millores que el mercat ha anat incorporant: aïllaments, acabats, revestiments, elements estructurals … amb la idea d’abaratir el preu final, millorar les prestacions globals de l’habitatge i contribuir a respectar el medi ambient.

Procés de construcció

El primer pas per adquirir una casa prefabricada és disposar d’un terreny sobre el qual construir-la. Si això no és possible, algunes empreses s’encarreguen també de buscar la parcel·la. En una segona fase, el client tria, sota l’assessorament de l’arquitecte, les dimensions, distribució, acabats, materials, mobiliari de cuina, tancaments, sistemes de calefacció i climatització … Després, l’arquitecte redacta el projecte, sol·licita la llicència d’obra i es comencen les tasques de fonamentació amb formigó, sobre el qual més tard es col·locarà l’estructura de fusta. En alguns casos, l’estructura de la casa s’importa des de l’estranger i en altres casos la construcció es porta a terme íntegrament a l’Estat espanyol. Un cop les peces, fabricades i tallades a mida, es transporten en paquets o kits al terreny sobre el qual es construirà la casa, es procedeix al muntatge en sec. També s’instal·len els sanitaris corresponents als banys i es lliura la casa acabada amb la cuina equipada, punts de llum, sistema de calefacció i climatització i armaris encastats.

La normativa

Les cases de fusta a l’Estat espanyol ja són una realitat. La llarga llista d’avantatges que aporten els ha fet guanyar terreny, però també queden encara molts dubtes relacionades amb la legislació que les regeix. En aquest sentit, cal saber que si la casa està instal·lada amb base d’obra, amb connexió al clavegueram i l’enllumenat públic, amb proveïment d’aigua i amb la resta d’instal·lacions de què disposa un immoble corrent, són considerats bines immobles i , a més de ser hipotecables, es troben sota la legalitat urbanística vigent.

Per tant, les construccions de cases de fusta, com la de qualsevol altre bé immoble, es regeixen per la Llei d’Ordenació de l’Edificació, que regula l’edificació i estableix obligacions i responsabilitats als constructors, exigeix ​​garanties de construcció i mesures de protecció contemplades en la legislació. A més, han de complir amb la Llei d’Ordenació de l’Edificació (LOE) i amb el Codi Tècnic d’Edificació (CTE), marcs normatius sobre requisits mínims de seguretat, habitabilitat i salubritat que estableix la llei. Finalment, com tots els projectes i obres en edificació, han de respectar i acatar les Normes Bàsiques de l’Edificació (NBE), encarregades d’establir un marc legal mínim per a l’atenció de la seguretat de les persones i el respecte per l’entorn.

 

 

Fuente: Detalls de casa. Núm. Febrero 2012.