Coneixes el primer hotel del món que genera més energia de la que consumeix?

Una meravella de l’arquitectura dissenyada per respectar l’entorn, aprofitar al màxim la llum i oferir un paisatge enlluernador al viatger. L’any 2021, a Noruega, obrirà les portes el primer hotel del món que generarà més energia de la que té previst consumir. Es dirà Svart i està inspirat en l’arquitectura local de fusta usada en les tradicionals cases dels pescadors noruecs.

La seva forma circular s’estén des de la línia costanera al peu de la glacera Svartisen fins a l’aigua clara del fiord Àrtic i oferirà una impressionant vista del fiord. S’aixecarà sobre pilars de fusta i el seu sostre estarà recobert de plaques solars, el que li permetrà estalviar fins a un 85% de l’energia que consumiria un establiment normal.

El nom de l’hotel significa “negre” en noruec, en un homenatge al fosc blau de la glacera, una massa de gel de 370 quilòmetres quadrats; el segon més gran en territori noruec. L’establiment estarà ubicat al municipi de Meloy, al nord del país, i a 20 metres sobre el nivell del mar.

L’hotel ha estat dissenyat per l’empresa d’arquitectura Snøhetta per a la signatura Artic Adventure Norway, i les seves habitacions, restaurants i terrasses estaran estratègicament situades per aprofitar al màxim l’escassa llum del dia que rep aquesta part del planeta en algunes èpoques de l’any. També comptarà amb un moll interior perquè els visitants puguin passejar i relaxar-se.

L’única forma d’accedir a l’hotel serà a través de l’aigua. L’empresa que vol posar en marxa el projecte té previst desenvolupar també una embarcació respectuosa amb l’entorn i que no produeixi emissions contaminants. Escalar entre els buits de la glacera, o anar en bicicleta, són algunes de les activitats que es podran realitzar en els espais naturals que envolten l’hotel.

El complex utilitzarà pous geotèrmics, una font energètica que aprofita la calor natural de l’interior de la terra, connectats a bombes de calor que s’utilitzaran per escalfar l’edifici, reduint així el consum total d’energia.

La idea és que el complex generi en els mesos de més llum un important excedent d’energia, que vendrà a la xarxa elèctrica local, ia l’hivern haurà de comprar electricitat, ja que els seus panells solars estaran sota mínims. El que està garantit és que el viatger tindrà una experiència única en un paratge espectacular.

 

 

Font: El País.