L’edificació sostenible com arma contra el canvi climàtic

Els propers 28, 29 i 30 d’octubre de 2014 es celebra el Congrés Mundial de l’Edificació SostenibleWorld SB 2014 Barcelona‘, un punt de trobada que reunirà prop de 2.000 experts en edificació de baix impacte mediambiental de tot el món (només el 20% dels assistents seran espanyols).

L’objectiu d’aquesta trobada és, segons ha explicat Dolors Horta, secretària tècnic de l’entitat organitzadora Green Building Council Espanya, “definir el full de ruta del sector de l’edificació a nivell mundial des del punt de vista de la sostenibilitat” i per a això , ha afegit, “compta amb la implicació de les institucions més influents en la matèria”, que són copromotoras i col·laboradores en la conferència mundial.

En el marc de la presentació del congrés a Madrid s’ha explicat que es duran a terme 144 sessions englobades en tres Àrees: ‘Una Visió Global’, ‘Transformant la Realitat’ i ‘Creant Nous Recursos’.

Sobre la primera, s’ha presentat un informe que defensa que la millora de l’eficiència energètica permetria reduir fins al 24% la demanda d’energia en habitatges i el 27% en edificis de serveis i, com a conseqüència, disminuiria la demanda d’emissions quedant en un 23%.

Segons han explicat Albert Cuchí, president del congrés, i Antonio Lucio, responsable de l’Àrea del Congrés Una Visió Global, el repte del sector de l’edificació per a la primera meitat del segle és proveir un habitatge adequat a una població mundial que superarà els 9.500 milions d’habitants el 2050.

Amb la tendència actual el consum d’energia en l’edificació augmentaria un 50% entre 2010 i 2050 per satisfer la demanda d’habitabilitat, el que comportaria un augment del 40% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle“, han dit, destacant que la conseqüència directa és que només el sector de l’edificació generaria el 2050 “totes les emissions admissibles per limitar a 2Cº l’augment de la temperatura global“.

Els plans d’acció proposats per reduir les emissions es basen en dues estratègies: l’eficiència energètica i el canvi de fonts d’energia. Per a això, “cal tenir una visió global de la situació mundial per establir plans a nivell local o regional“, ha conclòs Cuchí.

A l’acte també ha acudit el director general d’Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment, Juan Van-Halen, que ha fet especial èmfasi en el suport del Govern d’Espanya a la cita internacional i en el compromís del Ministeri de Foment amb el canvi de model del sector de l’habitatge a casa nostra. “Ens trobem davant d’una oportunitat magnífica per a la rehabilitació”, ha expressat. “Comptem amb un parc de cinc milions d’habitatges que no compleixen amb els requisits mínims d’eficiència energètica i que són susceptibles de ser rehabilitats“.

Just el dia que es celebra la Cumbre sobre el Cambio Climático a Nova York,el secretari general de Coordinació d’Accions davant del Canvi Climàtic del Ministeri de l’Oficina de Canvi Climàtic de Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Eduardo González, ha recordat en la presentació del congrés que estem en un moment en què els països “han de catalitzar noves actituds per comprometre davant del canvi climàtic i crear un ambient favorable per a la Conferència de París (2015) “.

A més, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient explicarà detalladament durant el World SB 2014 Barcelona les accions que es van a abordar a Espanya per a la reducció d’emissions com el Projecte Clima o la iniciativa PIMASOL.
“Cal no oblidar”, ha declarat el coordinador d’Accions davant del Canvi Climàtic “que el 2020, Espanya haurà d’haver reduït les seves emissions contaminants un 10% respecte al 2005“.Font: elmundo.es