Les cases de fusta es cremen amb facilitat?

Alguna vegada s’ha plantejat si les cases de fusta cremen amb facilitat? La poca tradició que té el nostre país pel que fa a la construcció en fusta ha fet que en l’imaginari col·lectiu es pensi que les cases de fusta es cremen amb facilitat. Res més allunyat de la realitat. La fusta que s’utilitza per construir una casa de fusta està especialment seleccionada per a això. Una de les seves principals característiques és el seu baixíssima conductivitat tèrmica (la capacitat de transmetre calor). La conductivitat tèrmica de la fusta utilitzada per construir cases de fusta, és especialment baixa, entre un 0,09 i 0,15 kcal / mhºC. Aquesta baixa conductivitat és el que permet que la temperatura no es propagui ràpidament a la resta de la superfície en cas d’incendi.

El comportament d’un habitatge d’estructura de fusta davant un incendi és, per contra del que imaginat, millor que el d’altres construccions amb un altre tipus de materials. Abans de res, cal tenir en compte que cap tipus de construcció és ignífuga; totes cremen davant el foc. Per exemple, el ferro pateix deformacions a partir dels 450º, quan la seva estructura es col·lapsa i s’enfonsa (com va passar en l’atemptat de les Torres Bessones). La construcció de formigó, per la seva banda, es converteix en inhabitable depenent de l’abast del foc i, encara que l’estructura es mantingui en peu, de vegades no queda altra solució a part d’enderrocar-la. En canvi, una casa construïda amb estructura de fusta queda protegida gràcies al conjunt de capes que configuren el mur i que augmenten la seva resistència i estabilitat davant el foc, no només per la qualitat de la fusta emprada, sinó també pels materials que s’utilitzen com a revestiment i aïllament. En el cas de fusta estructural vista o jàsseres, es sobredimensiona la secció de la mateixa per obtenir els paràmetres de protecció al foc, ja que la pròpia capa de carbó exterior protegeix al nucli estructural de la biga.

La baixa conductivitat de la fusta (de la qual parlàvem al principi d’aquest post) permet que l’estructura de l’edificació es mantingui estable per un llarg període de temps durant el qual es pot evacuar la casa i extingir l’incendi. Davant del foc, les primeres capes exteriors de la fusta es carbonitzen i es forma “una crosta” que evita que el foc penetri les seves capes més interiors. L’estructura es manté a causa de la baixa dilatació tèrmica de la fusta, amb prou feines 0,7 mm / min. En tot cas, és més senzill reparar els danys ocasionats en un habitatge de fusta que en una tradicional, ja que moltes vegades n’hi hauria prou amb canviar la zona afectada (cal tenir en compte que la majoria dels incendis s’originen a l’interior per descuits , com que es cremi una cortina, un sofà, una cruïlla elèctric, etc.). Com ja hem vist, cap tipus de construcció és ignífuga; totes cremen davant el foc. Serà en el projecte arquitectònic del seu habitatge on s’indiquin les normatives establertes pel CTE segons els usos utilitzats i els tipus de materials utilitzats.

Un altre factor a favor de la construcció de cases amb estructura de fusta és que els gasos resultants de la combustió de la fusta no són tòxics la qual cosa també ajuda a preservar les vides humanes. Per preservar encara més l’estructura de fusta, s’apliquen a més vernissos protectors contra el foc, que tenen com a objectiu retardar significativament la combustió de la fusta. Es tracta de tractaments ignífugs en vernís a l’aigua, incolor per a acabat de les parets interiors. Aquests vernissos no estan recomanats per a les façanes exteriors, ja que els rajos solars i els factors ambientals adversos poden eliminar els efectes de l’additiu que porta el vernís per protegir la superfície contra el foc. A més, aquest vernís retardant del foc es pot tenyir al gust i es pot aplicar sobre un lasur que ja estigui posat a les parets. Si ja es té una casa de fusta construïda i es vol aplicar la protecció contra el foc, és fàcil d’aplicar, no té olor i s’asseca ràpid. El rendiment i altres indicacions les trobaràs en el pot.