Fusta certificada PEFC: sostenibilitat a la construcció

La fusta és un material essencial en el sector de la construcció. A més de ser el material de menor consum d’energia al llarg del seu cicle de vida, cada vegada més contractistes i clients ho veuen com una solució senzilla, duradora i d’alt rendiment. La fusta certificada PEFC és el material més ecològic en la construcció en comparació amb el formigó, l’acer, el maó o l’alumini.

És fonamental demostrar que la fusta usada en un projecte constructiu prové de fonts sostenibles i certificades. La certificació de Cadena de Custòdia PEFC demostra l’origen sostenible de la fusta des del bosc fins a l’obra, verificant tots els processos intermedis de producció mitjançant un procés d’auditoria independent. Aquest seguiment de la traçabilitat del producte és una prova transparent que la fusta utilitzada prové d’un bosc gestionat i certificat. PEFC és el sistema de certificació forestal més implantat al món amb 251 milions d’hectàrees de boscos en 37 països i prop de 16.000 empreses certificades.

La fusta és un material resistent, flexible i lleuger que ofereix increïbles valors estètics, de durabilitat i rendiment, per a qualsevol construcció i estil. A més és un producte renovable que requereix de poc despesa energètica en la seva fabricació ja que té la capacitat d’emmagatzemar carboni en la seva producció i ús.

La fusta certificada PEFC s’usa en tots els tipus de construcció, des de cases, col·legis i hotels fins a restaurants, teatres i supermercats.

El compromís del sector

El sector de la construcció és el major consumidor de productes de fusta, el que significa que té una gran influència en el tipus de fusta demandada i, per tant, de fusta certificada PEFC com a producte sostenible. Això fa que al mercat només s’accepti la fusta que procedeix de fonts gestionades de manera legal i sostenible.

La fusta certificada PEFC permet als arquitectes, contractistes i prescriptors, complir amb les estrictes polítiques de contractació pública i privada de tot el món, en el marc de les corresponents política nacionals. Així, en les Olimpíades de Londres de 2012, la política de contractació de fusta es va basar en la política nacional del Regne Unit.

Les principals normes, codis i reglaments de construcció verd promouen l’ús de fusta certificada PEFC i els seus productes derivats a nivell mundial. Utilitza fusta PEFC no només ofereix els millors resultats en les avaluacions de rendiment, sinó que a més permet aconseguir excel·lents qualificacions BREEAM, demostrant així el compromís adquirit amb el medi ambient i l’aprovació de la indústria. Així mateix, la certificació de Cadena de Custòdia PEFC ofereix a les empreses un mecanisme efectiu per demostrar el compliment dels requisits del reglament EUTR al llarg de tota la cadena de subministrament.