El reportatge “La guerra de la sorra”, produït per la cadena pública nord-americana PBS és una sorprenent investigació sobre uns dels recursos naturals més consumits del planeta. Tres quartes parts de les platges del món estan en declivi i en vies de desaparició, víctimes de l’erosió i / o del tràfic il·legal de sorra. Esperonades per la construcció d’habitatges, les conegudes com a “bandes” o “màfies” de la sorra saquegen platges i rius en recerca d’aquesta preuada matèria primera.

La sorra s’ha infliltrat en silenci en cada racó del nostre món: fosa i transformada en vidre, la podem trobar, per exemple, a les prestatgeries i casa. També és font de diòxid de silici, un mineral que podem trobar en productes com el vi, els productes de neteja, detergents, paper, menjars liofilitzades, pasta de dents, cosmètics i una extraordinària varietat d’altres productes de consum diari. Les cases de construcció tradicional, els gratacels, els aeroports i les voreres, tot està parcialment compost de sorra, una partícula elemental que es troba en el fonament del nostre desenvolupament modern.

La sorra està considerada com un material sense cost i d’oferta il·limitada. En aquest reportatge es plantegen qüestions com si és realment inesgotable, si pot atendre una demanda en constant creixement i quines conseqüències tindrà l’extracció en el medi ambient i en la vida del planeta. “La guerra de la sorra” és un viatge per Dubai, el Marroc, l’Índia, les Illes Maldives i Estats Units que ens ajudarà a conèixer aquesta nova febre de l’or i a prendre consciència sobre la responsabilitat dels nostres actes. Des EcoHouses ens agradaria remarcar des d’aquest post que creiem i treballem per una construcció sostenible i responsable amb el medi ambient. Els nostres models d’habitatges estan realitzats amb estructures de fusta procedent de boscos gestionats responsablement segons els principis de reforestació sostenible. La nostra fusta disposa de la certificació PEFC com a prova de la seva traçabilitat i de la seva procedència exclusiva de boscos certificats.

Sense més, us deixem amb el reportatge