Què és el formaldehid? Com contamina les nostres llars?

El formaldehid és un al·lergen molt estès que es troba present en múltiples productes i s’incorpora a molts altres en els seus processos de fabricació, incloent plàstics, fluids de tall, medicaments, teles, cosmètics i detergents.

Tot i ser un component que pot resultar tòxic, gràcies a les seves propietats aïllants i de la seva resistència, l’ús industrial del formaldehid s’ha generalitzat en productes tan diversos com materials de construcció, pintures, peces tèxtils, fusta conglomerada o tovallons de cel·lulosa. En general, l’interior dels habitatges no concentra nivells preocupants d’aquest compost.

Ara bé, donada la sensibilitat que poden tenir algunes persones i els efectes que pot causar durant un temps d’exposició perllongat, és recomanable reduir al màxim la seva presència a les llars. Com consells generals, es recomana l’ús de materials naturals i ecològics, ventilar l’interior dels habitatges i evitar la humitat.

L’exposició al formaldehid pot provocar diverses conseqüències negatives. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els nivells de concentració no siguin més grans de 0,05 ppm (parts per milió). En funció de la concentració, el temps d’exposició i el grau de sensibilitat que es tingui cap al mateix, els efectes són molt variats: en concentracions a partir de 0,1 ppm, es poden desenvolupar diversos tipus d’irritacions, com ulls plorosos o amb sensació de cremor, així com al nas i coll, nàusees, tos, esbufecs, opressió al pit, granellades, mal de cap, dificultat per agafar el son, fatiga, bronquitis, etc. En dosis superiors a 30 ppm, el formaldehid pot ser mortal.

Com evitar la contaminació per formaldehid

L’ús de materials aïllants sintètics en els edificis és una bona idea per reduir el consum energètic, però poden contenir formaldehid. Així ho ha assenyalat l’Agència de Protecció Mediambiental dels Estats Units (EPA), que ha recordat que, en construir o reformar un edifici, es poden buscar alternatives que no portin formaldehid. En els anys setanta es va generalitzar l’ús en el sector de la construcció de la urea-formaldehid (UFFI), una varietat d’aquest compost. El 1984, la normativa va limitar el seu ús a parts molt concretes de l’edifici i perquè en cap cas tingués contacte amb la zona interior de l’habitatge.

No obstant això, convé anar amb compte amb les reformes en cases construïdes en aquestes dates. Les pintures, pigments i vernissos sintètics són altres elements que poden contenir aquest compost. Els seus substituts serien les pintures i els tractaments ecològics. Els mobles de conglomerat o contraxapat utilitzen formaldehid, en general, com adhesiu. Per això, si és possible, després de la seva compra convé deixar que s’airegin en espais sense habitar. La fusta massissa o les fibres naturals no contenen aquest compost, de manera que són una alternativa per al mobiliari de casa.

Els materials vinílics per a revestiments i les moquetes i catifes sintètiques poden contenir formaldehid per fer-los més resistents a les taques. Les fibres vegetals o la llana no emeten aquest compost, així que per evitar-ho convé adquirir catifes i moquetes amb aquests materials naturals. La indústria tèxtil també es val d’aquest compost com a conservant i per evitar arrugues o taques. Es pot trobar en diversa roba de la llar, com matalassos, tovalloles o tapisseries. En aquest cas, el contacte pot ser tant directe amb la pell com per inhalació. Com a alternativa, es poden buscar les peces amb fibres ecològiques i naturals i evitar la roba amb propietats anti-taques i anti-arrugues, que utilitzen sovint formaldehid. Si malgrat tot s’adquireix una d’aquestes peces, sempre es pot rentar i aclarir abans d’usar-la.

Els sistemes de neteja en sec també solen utilitzar aquest compost com a dissolvent en les peces. Per això, és recomanable penjar la roba en un lloc ventilat i aïllat durant uns dies després d’haver-la portat de la tintoreria. Si punxeu en el següent dibuix trobareu més exemples de com el formaldehid ens envolta en la nostra vida quotidiana.

 

formaldehido

Els productes de neteja, cosmètics i d’higiene personal també es valen del formaldehid per combatre les taques o la humitat. Els mocadors, tovallons i paper de cel·lulosa, els desodorants, laques, xampús, sabons, detergents, desinfectants, ambientadors, etc. poden contenir aquest compost. L’ús d’aquests productes es pot reduir, ja que en ocasions se n’abusa. Els productes de neteja ecològics serien un substitut.

Finalment, la combustió de calderes de llenya i gas, així com el tabac, emet formaldehid. En el primer cas, és imprescindible comptar amb un bon sistema de ventilació. En el segon cas, s’ha d’evitar fumar en llocs tancats i no cal estar en habitacions on se sàpiga que hi ha fumadors habituals. Algunes persones poden tenir una alta sensibilitat a aquest compost i experimentar aquest tipus de reaccions a nivells inferiors a 0,1 ppm.

La seva detecció no és senzilla, ja que els seus símptomes es poden confondre amb els del refredat, la grip o les al·lèrgies. L’exposició a baixes concentracions de formaldehid durant un ampli espai de temps pot augmentar la sensibilitat tant a aquest producte com a altres que provoquen al·lèrgies. La contaminació per formaldehid pot ser silenciosa a l’interior de les cases durant anys. Les majors emissions s’originen quan els materials que contenen aquest compost són nous. A poc a poc disminueixen, però poden durar en dosis baixes durant cinc o més anys. 

A Eco Houses ens esforcem cada dia en treballar amb materials amb nul·la o mínima concentració de formaldehids ja que creiem que en una construcció ecològica, respectuosa amb el medi ambient i amb la salut de les persones que habiten en elles. Si vols conèixer més sobre el nostre compromís amb la salut, visita el nostre apartat Salut i benestar per a tota la família.

 

 

Fuente de información sobre los formaldehídos: Consumer