Quins electromèstics consumeixen més electricitat?

Sabem que els electrodomèstics són els màxims responsables del consum elèctric i moltes vegades ens preguntem què l’electrodomèstic que consumeix més electricitat, serà la rentadora, la nevera, la televisió?

Segons un estudi un estudi sobre consum energètic del sector residencial a Espanya de IDAE, el 55,15% de la factura de la llum correspon al consum dels electrodomèstics. En el següent post parlarem sobre què electrodomèstic bàsic consumeix una major quantitat d’electricitat i per tant, paguem una major quantia per ell en el rebut de la llum.

  • Frigorífic: la nevera és l’electrodomèstic que més energia consumeix de la llar, amb un 30,6%. Per això, cal assegurar-se que la porta quedi ben tancada, per evitar que el motor treballi massa. A més, no convé obrir la nevera moltes vegades i ha d’estar lliure de pols i brutícia. El més apropiat és que estigui situat en zones ventilades i lluny de fonts de calor, com la llum solar, el forn o la calefacció.
  • Televisors i ordinadors: pel que fa a les pantalles i els monitors d’equips informàtics, cal procurar triar els de cristall líquid o LCD, ja que gasten menys que els de tub de raigs catòdics. El televisor consumeix un 12,2% de l’energia domèstica i els ordinadors un 7,4%. Per això, cal evitar l’ús del standby i apagar-la per complet ja que el seu ús consumeix un 10,7% de l’electricitat, bastant més que un ordinador.
  • Rentadora i rentavaixelles: aquests electrodomèstics suposen un 11,8% i un 6,1% de la factura elèctrica, respectivament. A més, si no són de càrrega regulable, han d’usar-quan estiguin plens i a temperatures moderades o baixes, ja que la major part de l’energia s’utilitza per escalfar l’aigua. Encendre’ls en horari nocturn i amb programes de mitja càrrega permeten un gran estalvi d’aigua i energia.
  • Forn: suposa un 8,3% de la despesa energètica, de manera que es recomana no obrir el forn de forma innecessària mentre està encès, ja que, cada vegada que s’obre la porta, es perd un mínim del 20% de l’energia acumulada al seu interior. Un consell: apagar abans de finalitzar la cocció per aprofitar la calor residual. Així reduirem el consum.
  • L’ordinador: consumeix un 7’7%. Es pot reduir el consum de llum si baixem la il·luminació de la pantalla, traiem l’estalvi de pantalla i no tenim connectats els perifèrics (altaveus, impressora, escàner, etc.).
  • Calefacció i aire condicionat: s’ha d’utilitzar la calefacció i l’aire condicionat a temperatures moderades i només quan sigui necessari. L’aire condicionat és un electrodomèstic que consumeix molta energia (un 2,3%), de manera que convé engegar a temperatures superiors als 24 ºC i tancar bé portes i finestres perquè sigui més eficaç el procés de refrigeració de l’habitatge. Així mateix, és recomanable col·locar l’aparell de tal manera que li toqui el sol el menys possible i on hi hagi bona circulació d’aire. Per la seva banda, la calefacció elèctrica suposa un 7,4% del consum. Els acumuladors emmagatzemen la calor necessària per a l’endemà, durant la nit i part del matí, quan el preu de l’electricitat és més barat.
  • Assecadora: si el clima és bo, cal aprofitar la llum del sol per assecar la roba i no encendre l’assecadora, que és un dels electrodomèstics que més llum gasten. Així mateix, és convenient centrifugar la roba al màxim a la rentadora per estalviar energia durant l’assecat, i posar-la a la nit. L’assecadora suposa un 3,3% del consum elèctric domèstic.

Apagar o desconnectar els aparells que no s’estan utilitzant, disposar d’electrodomèstics de baix consum, intentar disminuir la despesa innecessària amb uns hàbits d’ús responsables i buscar la modalitat de subministrament elèctric més adequada a les necessitats de cada llar són les principals regles que hi ha de tenir en compte per preservar el medi ambient i aconseguir un estalvi significatiu en l’import domèstic de la factura de la llum.

Font: 20 minutos i http://www.rankia.com.